Update Kenia

vrijdag 4 januari 2008 | E. van den Ham

Beste mensen,

Zoals beloofd een update over de situatie in Kenia.

Om maar te beginnen met het goede nieuws: het geweld in Kenia neemt sterk af. Ook in Eldoret wordt het nu veel rustiger. Het schijnt dat veel van het geweld is veroorzaakt door mensen van buiten Eldoret, die gewapend met speren en geweren naar Eldoret zijn gekomen. Dat hoorde ik vanmiddag van Margaret en dat sluit aan bij eerdere berichten van Grace, die me ook al had verteld dat mensen van buiten Eldoret en van verschillende etnische groeperingen probeerden de wijk waar zij woonde aan te vallen en in brand te steken. Deze aanvallers zijn nu teruggegaan naar hun eigen gebieden. Dat verklaart trouwens eveneens waarom er zeker niet alleen Kikuyu's zijn gedood, maar ook mensen van andere etnische groeperingen. Het lijkt er op dat ze in bepaalde gebieden gewoon hebben geschoten op iedereen die ze in het vizier kregen. Een oom van Pascah (die in Middelburg in de kerk is geweest als vertegenwoordigster van het schoolbestuur van Berur), een Kalenjin, werd gisteren onder de doden gevonden. En het is erg verdrietig om te moeten melden dat de District Officer die tijdens de opening van de Berur School de regering van Kenia vertegenwoordigde, ook is gedood. Hij behoorde tot de Luhya's, als ik het goed heb. Hij had me gevraagd om bij een volgend bezoek bij hem thuis langs te komen. Heel triest.

Als ik probeer om de balans op te maken van de berichten uit Eldoret, dan zijn daar zeker tientallen mensen omgekomen, mogelijk oplopend tot een totaal van 150 of zelfs 200 mensen. Het zal nog enige tijd duren voordat de tol van deze ongeregeldheden bekend is, heeft de ervaring ons geleerd. En het precieze aantal doden zullen we vermoedelijk nooit horen.

In en rond Plateau is het rustig gebleven. Er zijn een enkele huizen afgebrand, maar we zijn erg blij dat er in de omgeving geen doden of gewonden zijn gevallen, ook niet onder de leden van de Kikuyu gemeenschap. Ook zijn hun huizen niet geplunderd en lijken de acties die er wel tegen hen geweest zijn, meer symbolisch van aard te zijn geweest.

Jurjen en Tineke de Groot zijn naar Nairobi geëvacueerd en verblijven daar nu tijdelijk. Hun Zoetermeerse gasten Arjen en Demelza zijn inmiddels weer thuis in Zoetermeer.

We waren erg blij dat we een mail kregen van Ds. Ngigii. Hij is van Burnt Forest naar Nakuru geëvacueerd. Zijn hele gezin is veilig, maar ze hebben niets meer behalve de kleren die ze aan hebben. Hun huis en de overige bezittingen zijn verbrand. Ook is hij licht gewond geraakt doordat er iets naar hem toe werd gegooid.

Inmiddels is ook Grace uit Eldoret geëvacueerd. Ze is met een konvooi begeleid door een gewapend escorte uit haar wijk gevlucht. Ze heeft vrijwel niets mee kunnen nemen. We hopen dat ze t.z.t. haar huis nog intact terug zal vinden. Ze vertelde me dat ze vanuit Nakuru veilig naar het huis van haar moeder kon reizen, waar haar zoontje Hans vanwege de "grote vakantie" al logeerde.

Als we de berichten volgen, hebben met name de pogingen van aartsbisschop Desmond Tutu enig effect en beginnen de regering en de oppositie hun dreigende taal te laten varen voor een taalgebruik dat minder agressief is en dat openingen voor onderhandelingen gaat bieden. Dat moet ons wel te denken geven: een man zonder macht (zoals de Westerse mogendheden) maar kennelijk wel met gezag. Daar mogen we God dan ook voor danken.

Zodra er belangrijk nieuws te melden is, zal ik het u/jullie allemaal laten weten.

Met hartelijke groet en namens vele Kenianen dank uitsprekend voor het gebed en medeleven,

E. van den Ham

PS 1 Mocht u mensen die hier boven vermeld zijn (en anderen) graag willen helpen, dan kunt u een gift over maken op rekening nr. 1335.62.751 van: Stichting Christelijke Hulp in Kenia, Middelburg, onder vermelding van : noodhulp.

 

Bij deze stichting ben ik als voorzitter betrokken en u kunt er zeker van zijn dat giften daadwerkelijk en spoedig bij de mensen daar terecht zullen komen.

PS 2 Mocht u deze mail aan anderen willen doorsturen, dan mag dat zonder dat aan ondergetekende te vragen!

Update Kenia