Nundoroto Loonbedrijf Project

maandag 7 april 2008 | E. van den Ham

 

Even voorstellen: de Manager

Zonder enige twijfel is Margaret Kayeli (39) de spil van het Nundoroto Loonbedrijf Project. We kennen haar sinds 1992 toen we in Eldoret kwamen wonen. Toen: een zeer verlegen jonge vrouw, die bij ons gezin in de huishouding kwam werken. Nu: een zelfbewuste Keniaanse, die de dingen waar ze mee bezig is goed op een rijtje heeft, die uitstekend communiceert met klanten, opdrachtgevers en personeelsleden en over een zeer uitgebreid netwerk beschikt.
Haar geschiedenis is de geschiedenis van veel Keniaanse vrouwen. Ze groeide op in een aarden hut. Toen ze 17 was trouwde ze; haar middelbare school heeft ze zodoende niet afgemaakt. Tien jaar geleden is haar echtgenoot met de noorderzon vertrokken en kwam de zorg voor haar drie zoons alleen op haar schouders terecht. Sinds 2002 heeft Margaret een andere taak gekregen. Ze ging van de huishouding naar een boerenbedrijf. Bijna twee jaar geleden werd de eerste tractor aangeschaft. Het betekende de start van het Nundoroto Project dat door onze stichting ondersteund wordt.

Nu, nog geen twee jaar later, rijden er drie tractors die constant aan het werk zijn. Dat is haar doelstelling: een tractor is er niet om stil te staan, maar om aan het werk te zijn. Zelf staat ze de mensen te woord die van de diensten van het Nundoroto Project gebruik te maken. Haar telefoon rinkelt nogal eens! Margaret verzorgt de planning, doet de administratie, zorgt voor aanvoer van de brandstof en regelt de salarissen voor de medewerkers van het project. Regelmatig haalt ze onderdelen voor de tractors. Daar vertelt ze lachend over:

“Als ik naar de stad ga om onderdelen te halen, kijken ze me vaak heel vreemd aan. De tractordealer is er nu wel aan gewend, maar de klanten die er meestal in de rij staan niet! Ze vinden het gek als ze horen dat ik om oliefilters vraag of om een brandstofleiding. En nog gekker vinden ze het als ik goed kijk of het wel de goede is en tegen een winkelbediende zeg dat hij me de verkeerde geeft! Ze zijn niet gewend dat een vrouw zulke dingen weet en dat ze er nog een beetje verstand van heeft ook!”

 

Margaret heeft eveneens een sleutelrol vervuld in het organiseren van de noodhulp die onze stichting aan de slachtoffers van het geweld na de verkiezingen heeft kunnen bieden. Ze is naast haar werk zeer actief in twee schoolbesturen en in het vrouwenwerk van de kerk. Met andere vrouwen gaat ze regelmatig op ziekenbezoek en probeert ze om hulp te bieden aan gezinnen die het moeilijk hebben. Ze weet uit eigen ervaring wat het is om in de problemen te zitten. Geen wonder dat ze in de buurt zeer wordt gewaardeerd! Het project heeft in haar een zeer goede manager.

 

Wilt u helpen?

Mocht u Margaret willen helpen met het verlenen van hulp aan de boeren van Plateau, dan is dat zeer welkom! U kunt uw gift overmaken op: rekening nr. 1335.62.751 van Stichting Christelijke Hulp in Kenia, Middelburg, onder vermelding van: Hulp boeren Plateau. Deze Stichting is door de belasting erkend en daarmee zijn uw giften binnen de geldende regels fiscaal aftrekbaar.


Gebed

We vragen niet alleen om financiële hulp. We vragen uw gebed:

· Voor Margaret en alle medewerkers in het project

· voor de mensen die nog in vluchtelingenkampen verblijven

· voor de boeren van Plateau en het werk op de akkers

· om voldoende regen en goede omstandigheden voor de groei van de gewassen


Nundoroto Loonbedrijf Project